На големия християнски празник Успение Богородично в Калофер честват и празника на дантелата.

По традиция плетачките, които демонстрират как се прави калоферската дантела, се събраха пред кметството, за да покажат уменията си.

Калоферската дантела е изкуство, което се развива и пази повече от сто години. Зародила се е в града благодарение на родолюбиви хора, които искали калоферската жена не само да бъде добра домакиня, добре образована, но да помага и за прехраната на семейството.

С такава цел през 1909 г. изпращат една талантлива и будна калоферка в Индустриалното училище в София, където тя учи в класа за изработка на прочутата брюкселска дантела.

Тя добавила свои мотиви и успяла да наложи свой стил, така че от брюкселската дантела се заражда калоферската. След това в този вид тя се разпространява из различни краища на България. Така чак до средата на XX век жителите на Калофер са се изхранвали благодарение на тази дантела.

Жените плетели и продавали изделията извън пределите на България и така се грижели за семействата си. Благодарение на припечелените пари от продажбата на дантелите, калоферци успели да възстановят своя роден град, който няколко пъти е бил опожаряван преди Освобождението.