В разгара на лятото ще има ново улеснение за шофьорите, пътуващи към Южното Черноморие. От днес трафикът към курортите на юг от Бургас е изнесен извън града. 

На входа на морския град идващите от магистрала "Тракия"  ще се включат на дясно в новата пътна връзка и така ще минат транзитно край Бургас, без да влизат в града и без да чакат по светофари.

Важна подробност за шофьорите е, че за да се възползват от новия четирилентов южен обход, трябва да пропуснат стария край Камено.  

Снимка: bTV

С разширението на пътя край езерото Вая би трябвало доскорошната тапа вече да я няма. Много от шофьорите знаят за новия маршрут, но не и как да го намерят.

Срещаме Пламен Паскалев и семейството му на първата бензиностанция по пътя за Созопол. "Стои старата сигнализация за Созопол, през селата и разбития път. И става колона, опашка, всички гледат и се чудят, мислят да минат по новия път, даже спираха тук хората да питат, но всеки вдига рамене и това е", коментира той.  

Иван Гюлев от „Безопасност и организация на движението" заяви, че ще помолят за съдействие Пътната полиция в първите дни, за да ориентират водачите. 

Участъкът край Ахелой е другата кошмарна за шофьорите точка. През натоварените дни 15-те километра от летището до Слънчев бряг отнемат часове".

Четирилентовият път е в проект, но изграждането му се бави заради обжалване на процедурите. Регионалният министър Николай Нанков посочи, че заседание ще има октомври и ако обжалването на подробния устройствен план се отмени веднага ще започне строеж. 

Очаква се разширеният път до Слънчев бряг да е факт другото лято.

Въпреки съкратените срокове и по-бързото пускане на обхода заради отпускарския сезон, фирмата изпълнител е категорична, че не е правен компромис с качеството.