Опасните скални тунели в Искърското дефиле се укрепват. Реконструкцията се извършва в района на Черепишкия манастир и шофьорите трябва да бъдат особено внимателни.

Строени преди 80 години от италиански специалисти, тунелите по второкласния път за столицата през Искърското дефиле досега не бяха укрепвани и бяха истински кошмар за шофьорите. „Зимно време винаги сме минавали с голям страх, защото всеки момент може да падне висулка”, разказа шофьорът Бойчо Йорданов.

Повечето тунели са и без бетонова обшивка. „Винаги е възможно да се откърти камък, особено през зимата при замразяване, размразяване и така нататък”, обясни техническият ръководител Петър Панов.

Участвал в градежа на 21 моста, бригадирът на обекта Иван Стоичков уверява, че след реконструкцията скалните мостове, няма да са така живописни, както са в момента, но ще бъдат напълно обезопасени. „Ще има хидроизолация, която ще изведе водата в канавката, и висулки през зимата няма да има”, обясни Стоичков.

След като се почистят скалите и се уловят течовете, тунелите ще се покрият изцяло с дебела бетонова облицовка. Ще се оформят и тротоари. Очаква се ремонтът, който се извършва с европари, да приключи в средата на юни.