Русенското село Николово има „Улица на смъртта". Някои от местните жители я наричат още Българската писта Формула 1 - заради големия брой инциденти с пострадали пешеходци хората са готови да излязат на протест, ако не се вземат спешни мерки.

През последните няколко години произшествията по ул. „Липник" са се увеличили. Все повече автомобили карат с превишена скорост, а напоследък правата отсечка се използва за състезания на рокери.

Тъй като положението става нетърпимо, в селото е създаден инициативен комитет за решаване на проблема. „При последния случай жена беше блъсната от автомобил и почина. Има много случаи с ранени – 20-30. Основното е, че хората нямат съзнание и карат много силно. Има такива водачи, които се движат над 100 км в час. Това лято се появиха и мотористи, които с много по-голяма скорост от 100 км се движат”, обясни председателят на инициативния комитет Божил Николов.

Местните хора се оплакват, че не са спокойни дори пред къщите си. „Седим вечер на пейката тук и викаме кога ли ще ни пометат. Точно пред тази къща убиха една възрастна жена, докато пресича”, разказа Мария Паламаркова, която живее в селото.

Инициативният комитет е изпратил писмо до общината с настояване за спешни мерки. „В комисията по организация и безопасност на движението ние сме гледали един или два пъти този проблем, предприемали сме различни мерки. Оттук нататък ще изискаме официална справка от КАТ точно какви инциденти са станали през последните поне три години. При всички случаи ще се гледа пак от комисията”, увери зам.-кметът по комуналните дейности Свилен Иванов.

Жителите на Николово искат да има легнали полицаи, знаци и видеонаблюдение. Ако няма адекватни мерки, хората ще излязат на протест, за да спрат войната по своята улица.