Десетки жители на селата от Плевенска област Изгрев, Трънчовица и Бацова махала излязоха още по изгрев слънце на протест срещу лошото състояние на пътя, който преминава през тях. Третокласният път Никопол – Левски е целият в дупки и кръпки, а институциите от години не правят нищо за подобряване на състоянието му.

По пътя всекидневно минават и камиони, които извозват отпадъци. Те рушат допълнително настилката.

„Плащаме си всичко – винетки, гражданска, а пък нищо не се прави по нашите села”, възмути се жена от протестиращите. Нейни съселяни посочиха, че кърпенето се прави с няколко лопати асфалт и то през ноември, като в резултат след зимния сезон кратерите се появяват отново.

„Като се сменят през 2 години министър-председателите, никой няма да ни чуе. Защо да ни чуе? Ние сме на село, ние не сме в посока Турция, на магистралите”, коментира друг недоволен.

„Срам ме е, че съм кмет на община от Централна северна България”, призна пред камерата на bTV кметът на Левски Любка Александрова. Тя посочи, че има проект за рехабилитация на пътя още от 2012 г., но нищо не се прави.

„Предстои ескалация на напрежението, защото тези хора с години са лъгани”, заяви тя.

Тази сутрин пътят ще бъде блокиран след 9:00 часа, а в протестната си декларация хората заплашват, че ще прибегнат и до по-радикални действия, ако от пътната агенция в рамките на месец не посочат конкретни действия за ремонт на трасето.

Отговорът на АПИ

От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че до края на седмицата ще започне ремонт по проблемния път. За 600 000 лв. той отново ще бъде изкърпен и отводнен.

За превантивен ремонт на третокласния път са необходими около 6,5 млн. лв., с които АПИ в момента не разполага, подчертаха от агенцията.

Те посочиха, че продължават да търсят финансиране за рехабилитацията.