Трети ден продължава пожарът в Сакар планина. Стихията все още не е локализирана и пожарникарите подновиха гасителните действия рано сутринта.

През нощта противопожарните екипи и служителите на лесничействата дежуриха, за да не допуснат разрастване към населени места. На място има около 15 пожарни екипа, които ще останат през целия ден, посочи гл. комисар Николай Николов, директор „Пожарна безопасност и защита на населението."

За момента евакуация на населението от близките села не се налага. Имало е случаи, в които огънят е успял да стигне и дворовете на живеещите в района и бързата реакция на огнеборците и доброволци е предотвратила щети.

С падането на температурите през нощта пожарът е намалял, но се очаква обедните горещини да усложнят обстановката и дори да се подновят вече угасените огнища. По думите на областния управител Станислав Дечев всички екипи са налични, а хеликоптер вече не е нужен.

Комисар Николов заяви, че планината се характеризира с идеални условия за възникване на пожари – сух и горещ климат, ниска растителност и силен вятър. Той е категоричен, че огнеборците вече не се бранят от стихията, а я атакуват.

Вероятните причини за възникването на пожара е техническа неизправност на селскостопанска техника или почистване на пасищата.

Равносметката за щетите до момента между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово са 50 хил. дка унищожени площи - гори, бадемови масиви, лозя, храсти и пасища. Тепърва предстои да бъдат изчислени загубите.

Фотоволтаичният парк край с. Оряхово и небрежност на стопани при разчистване на пасища продължават да са смятани за най-вероятната причина за възникването на огнищата. Малко преди полунощ другият пожар край с. Младиново е бил овладян. Той е обхванал 1000 дка площ. Там също останаха дежурни.