Извънреден отчет на общите топломери в абонатните станции в източните райони започна "Топлофикация – София". Целта е да се определят коректно обезщетенията, които ще получат клиентите. Десетки абонати все още нямат парно.

Анелия е без парно вече 9-ти ден. Само в петък, когато дружеството обяви, че аварията е отстранена е усетила топло в дома си, едва за няколко часа без прекъсване. Времето й е стигнало да изкъпе 10-месечната си дъщеричка, след това и топлата вода, и парното отново спрели. Сега разчита на климатика.

След новината за отстраняването на аварията недоумява защо част от потребителите остават на студено.

От "Топлофикация" обясниха, че са проверили над 50 сигнала с проблеми в топлоподаването. Екипи на дружеството работят по отстраняване на проблемите след аварията:

„Необезвъздушени абонатни станции, което се получава при спиране на топлоподаването в такъв размер, има и изгорели помпи към абонатни станции, което също е последствие от аварията”, обясни Елизабет Павлова от "Топлофикация – София".

Междувременно от днес и енергийното министерство започна проверка в "Топлофикация". Не е ясно кога ще бъдат оповестени резултатите от нея.

Хората, които ще извършат извънредното отчитане, ще снемат данните от топломера с преносим терминал. Така се предотвратява възможността за техническа грешка при отчитане и прехвърляне на показанията в базата данни на дружеството.

Във всяка абонатна станция има специален картон, в който се отразяват посещенията на техниците от "Топлофикация – София", отчетите и където представителят на етажната собственост, присъствал на отчитането, се подписва.

Дружеството се обръща към упълномощените лица, домоуправителите или представители на етажната собственост в рамките на следващите няколко дни да присъстват по време на извънредния отчет в тяхната сграда.

Във връзка с появилите се напоследък твърдения за поискано от дружеството увеличение на цената на топлинната енергия, от дружеството уточняват, че "Топлофикация" не е подавала заявление за промяна в КЕВР. Съгласно нормативната уредба при увеличение на цената на природния газ, само КЕВР има право да измени цената на топлинната енергия.