С нова система за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт ще бъде въведен единен електронен превозен документ, съобщи днес председателят на СОС Елен Герджиков.

В рамките на проекта ще бъдат въведени в експлоатация 15 000 устройства, ще бъдат напълно оборудвани 1350 превозни средства, включително и с камери за видеонаблюдение, 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекти, както и команден център с достъп до видеонаблюдение в реално време върху всички превозни средства. Над 1 000 000 пътувания е очакваното дневно натоварване на системата. Билети ще могат да се купуват онлайн - от вкъщи, през мобилния телефон, с банкова карта, а картите също ще могат да се зареждат онлайн.

Общият бюджет на обществената поръчка, която ще бъде отворена, след като бъде обсъдена и одобрена от СОС, е до 88 млн. лева. Това включва изграждането на системата - до 40 млн. лв. и десетгодишната й поддръжка - 38 млн. лева.

До 10 млн. лв. са предвидени за услугата по организиране на продажбите. Средствата ще бъдат осигурени от дружеството, съобщи изпълнителният директор на "Център за градска мобилност" ЕАД Христиан Петров. Очаква се до лятото на 2017 г. изпълнителят на проекта да бъде избран.

По думите му критериите за допустимост за участие в процедурата гарантират привличането на участници с доказан опит в изграждането на подобни системи. Едно от изискванията е системата да е отворена за надграждане.

Очакванията за приходите от онлайн продажбите за целия период на договора да са между 143 и 250 млн. лв., посочи Петров.

Елен Герджиков заяви, че към този момент не се предвиждат промени в цените на билетите, като дори е възможно единични пътувания да са по-евтини при таксуване за време или за разстояние.

Той отбеляза, че предстои да бъде създаден и специален Комитет по наблюдение, който ще следи и контролира сроковете и качеството на изпълнението на проекта.

От градска мобилност отчитат ръст при продажбите на годишните карти за пътуване. А днес съдът отложи делото, което над 40 организации и граждани заведоха срещу общината заради поскъпването на билета на 1,60.