Десетки граждани и екоактивити направиха протестен палатков лагер на площада пред общината в Стара Загора заради продължаващата сага с парк „Бедечка”. 400 дка от него трябва да бъдат върнати на частни собственици, които искат да строя квартал. Протестиращите настояват паркът да бъде запазен.

Пред камерата на bTV, че припомниха, че в края на миналия месец е имало решение на местния парламент именно в тази посока.

На проектанти било възложено да разработят промяна в Общия устройствен план на града, той минал обществено обсъждане и експертна комисия, когато внезапно било внесено предложение да се проведе местен рефернедум за „Бедечка”.

„Един популистки ход, който по никакъв начин не решава проблема” – така хората коментират варианта за допитване. Те  настояват за разследване на всички решения през годините, довели до „батака” в парк „Бедечка”.

Този казус е доста сложен, има остро противопоставяне на обществен и частен интерес и референдумът има логика, защото гражданите трябва да изразят отговорното си отношение, заяви на свой ред общинският съветник Стефан Анков (ГЕРБ). Той посочи, че общината би могла да се справи финансово с варианта да запази като парк 400-те декара в „Бедечка”.

Повечето от останалите общински съветници заобиколиха протестиращите, като отидоха на работа през задния вход.

Кворум в залата имаше, а предложението за публичко допитване се прие въпреки протестите.

Според общината евентуалното отчуждаването на парцелите в Бедечка ще струва около 30 милиона лева. Публичното допитване ще се проведе на 18 юни.