Преди два дни преминаването на коли и пешеходци по бул. „Патриарх Евтимий” вече стана възможно след затварянето му заради изграждането на Столичното метро.

От неправителствената организация „Спаси София” попитаха, чрез „Фейсбук” страницата си, колко капаци за шахти са твърде много по новата пешеходна зона.

„Колко шахти на тротоара са твърде много? За съжаление Столичната община и отговорните за вида на публичните пространства в София все още не могат да си отговорят на този, явно твърде сложен въпрос. А, докато ги чакаме да установят, че изпълняваните ремонти трябва да се правят с мисъл и да целят подобряване на градската среда, тя се превръща в циркова площадка, сякаш нашарена от 5 годишни деца, чертаещи градски елементи, където им хрумне и в количество като за рекордите на Гинес.”

На страницата са публикувани снимки, които показва по около 20 капаци на шахти за подземни комуникации на ъгъл.

„Абсолютно безобразие е на централен булевард, на който се извършва цялостна реконструкция, да не се намери начин шахтите да бъдат пренаредени и бройката им - намалена. Срамота е, че вече години, никой от общината и от "преработилия се" Столичен общински съвет не смята за нужно да регламентира вида на градската среда, за да може веднъж за винаги посредствеността да се замести с качество и адекватност”, коментират от „Спаси София”.

Потребителите във фейсбук коментират "решението" като възможност за децата да играят дама, а други ги оприличават на роботи.