20 лева глоба отнесе пиян водач на каруца, който навлезе в насрещното платно, а граждани на Великобритания се блъснаха с колата си в него. Неприятната случка отказа единия от чужденците повече да не сяда зад волана нощем у нас.

Преди 31 август миналата година Найджъл Уайт би казал, че е шофьор от 30 години и никога не е имал инцидент. На този ден обаче на шосето между Русе и Разград, колата му се врязва в конска каруца, управлявана от пиян. Съпругата на Найджъл е ранена, колата - смачкана, а самият той очаква правосъдие.

„Ние питахме полицейския началник и той каза, че не може да се направи нищо, има малки неуредици в закона и ние не може да направим нищо”, спомня си англичанинът.

Понеже каруцарят е бил пиян, му е съставен акт по Закона за движение по пътищата. Той обаче не е подведен под наказателна отговорност, защото при катастрофата не е установено престъпление от общ характер, обясняват от полицията в Разград. И изтъкват, че не става дума за моторно превозно средство, а съпругата на Найджъл е имала „само” лека телесна повреда.

Шофьори като Найджъл да търсят правата си в граждански дела, съветват специалисти.

„Реално има дупка в законодателството. Ако законодателят така е преценил, че с управлението пътно превозно средство не могат да се нанесат чак толкова щети, колкото с моторно превозно средство и затова управлението с концентрация над 1.2 не е престъпление, когато се управлява каруца или велосипед”, посочи адв. Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Найджъл няма да води гражданско дело срещу каруцаря, но и повече няма да сяда зад волана през нощта.