Бурен вятър в столицата и в цялата страна днес. Поривите в Кюстендил достигнаха до 100 км/ч, а в София – 80 км/ч.

Вятърът изкорени дървета и нанесе щети върху сгради в София. Над 40 са сигналите постъпили в столичната пожарна. За щастие няма пострадали хора.

В ранният следобед парковете бяха пълни с хора заради слънчевото време. Един от първите пориви на вятъра изкорени бор и го стовари върху автомобил в парка „Заимов”.

За щастие няма пострадали, а само материали щети.

Снимка: Антон Хекимян

Късмет имаха и жителите на столичния кв. „Младост 4”. Там вятърът изкърти фасадата на супермаркет в жилищния комплекс, като ламарините се стоварват върху автомобила на един от пазаруващите.

От Столична община призовават гражданите да обезопасят незакрепени предмети по терасите или прозорците на жилищата си, както и да бъдат внимателни в придвижването си по улиците.

Предупреждение за опасно силен вятър има още във Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Изненадите на времето тепърва предстоят – утре силният вятър ще се допълни от проливни дъждове, гръмотевици, градушки, а даже и сняг.

Ще започне да вали сутринта в западните райони и до края на деня дъждът ще обхване цялата страна. Температурите ще се понижат много бързо, защото вятърът ще обърне посоката си и вече ще е северен.Към края на деня те ще са станали толкова ниски в северните райони, че там дъждът ще обръща на сняг.

Очертава се и новата седмица да е много динамична – в понеделник, вторник и сряда няма да вали силно, но в четвъртък отново се очакват значителни количества.

Астрономическата пролет настъпва на 20 март и идва с температури по-ниски от обичайните.