В община Омуртаг продължава бедственото положение. До някои села почти няма достъп, пътищата са непроходими от снегонавявания.

Село Беломорци, например, е на два километра от Омуртаг и в него живеят над 1300 души. Само близостта му до главния път обаче спасява хората от глад. Трактор е минал само веднъж, за да отвори пътя до центъра на селото, а улиците в са почти затворени.

Местните се оплакват, че от общината „не ги признава за хора“ и се сеща за тях само по избори. Разказват, че сами са ринали снега с часове, „само и само да има път, защото имаме болни хора, имаме малки деца, имаме бременни жени“.

Кметът на селото Христо Илиев твърди, че прави всичко според възможностите си, но разчита на помощ от общината. По думите му „основното е отворено, нашите хора искат пред всяка къща да е отворено“.

В с. Тъпчилещово е още по-безнадеждно. Заради снегонавявания пътят свършва един баир преди къщите, а преспите са дълбоки 3 – 4 м. Село е в бедствено положение, защото няма вода хората и хляб.

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов обяснява, че причината за бедствието, в което са съседните села, са постоянните навявания и дълбоките преспите.

Вижте повече във видеото: