Седми ден 11 села са с прекъснат достъп до Смолян заради активизиралото се  през миналата седмица свлачищe, което затвори пътя Смолян – Мадан. В района е строго забранено преминаването, тъй като има опасност от нови свличания. 

„Процепите, които са се образували в момента, се увеличават всеки ден. Имаме възможност през GPS-технологията да наблюдаваме движението и на стълбовете, които носят електрозахранването. Радостен е фактът, че сме спрели и сме взели всички допълнителни мерки към този момент”, обяви Адриан Петров, зам.-областен управител на Област Смолян.

По думите на кмета на село Търън Явор Говедаров напрежението сред хората расте и заради опасността всеки момент водопроводът към селото да се откъсне и да ги остави без вода.

Движението на пешеходци в района е абсолютно забранено, но всеки ден стотици пешеходци минават пеш в района на свлачището, за да стигнат до работните си места.

Усилията на институциите са насочени към алтернативния маршрут през Влахово, за да може оттам хората да преминават с колите си безопасно.