Съвременно изкуство на световно ниво на мястото на мавзолея в София. Следващата седмица общинския съвет ще реши дали в центъра на града да бъде издигната "Бронзовата къща"  - най-голямата скулптура-сграда в света, създадена от визуалния артист Пламен Деянов.

Идеята за бронзовата къща е на десетилетие, преди да се превърне в реалност и да се издигне в Градската градина, части от нея и проекта са представяни на изложби в Берлин, Ню Йорк, Маями, Кайро, Шанхай.

„Вече от 30 години не се занимавам с нищо друго освен със съвременно изкуство и това ще бъде моята първа изложба в България, това си е емоционално много”, посочи авторът Пламен Деянов.

Произведението създадено изцяло от бронз тежи около 20 тона. 

„Предстои да направим едно проучване за начина на фондиране на съоръжението, така че първото условие ще е да е безопасно”, коментира арх. Здравко Здравков.

За момента плановете са арт-инсталацията да остане на мястото за година.

„Аз лично считам, както и повечето колеги, с които съм говорил, че това нещо трябва да бъде временно там на това място, защото мястото има редица нерешени градоустройствени проблеми”, коментира арх. Ангел Захариев.

Все още не се знае колко ще струва издигането на „Бронзовата къща”. Ако проектът бъде одобрен , работата може да започне в началото на следващата година.