Жителите на Гърмен дадоха седмица ултиматум на местната власт да се справи с ромските набези в района. След това хората се събират на национален протест и вземат нещата в свои ръце, готови са и на по-крайни мерки.

Конфликтът е от години в района, където в квартал „Кремиковци” се заселват хора от всички части на страната. Заради висока музика в събота се стигна до масов бой в село Марчево.

„Искаме да бъдат изселени. Имахме около 150-200 души роми, никога не сме имали проблеми с тях. Местната власт докара роми от цяла България”, коментира в „Тази сутрин” един от членовете на инициативния комитет.

По-рано кметът Минка Капитанова обяви, че само една ромска къща е с издадено разрешително за строеж в община Гърмен.

Председателят на вътрешната комисия в парламента и депутат от Реформаторския блок Атанас Атанасов пък коментира, че борба между две крила на ДПС преди местните избори вдигат напрежението в община. Той посочи като двигатели настоящия кмет и бившият – Ахмед Башев.

От инициативния комитет обаче призоваха да не се политизира конфликтът и отрекоха да са обвързани с партии.

Сутринта хората окупираха общината.

„Искаме общината да си свърши работата и от държавата искаме много неща, да се справи с тези хора. Нека да бъдат махнати незаконните къщи. Редовно създават проблеми”, заяви един от събралите се хора на протеста.

„Когато имаме Движение за права и свободи като партия, нашите права и свободи къде са”, попита майката на едно от ранените в събота момчета.

„Идват избори, това предизборна кампания ли ще става? Трябва ли някой да загине? Крайно време е нещо да се предприеме”, призова друга жена, подкрепила окупацията.

„Много съм притеснена. Толкова е назряло напрежението, нищо чудно да има и размирици. Ако къщите са им законни, да останат, ако се незаконни – по реда”, добави друга майка на ранен младеж.

Хората имат подозрения кой е покрил постановлението за събаряне не незаконните постройки, но отказват за момента да назоват име.

Кметът Минка Капитанова коментира, че общината няма къде да настани ромите, ако събори жилищата им, което ѝ връзва ръцете.

Предстои среща между областната администрация и началника на РДНСК-Благоевград днес. Областният управител пътува към Гърмен.