Подвижна читалня тръгна из улиците на София.

Ново предизвикателство в градският транспорт- да не изпуснем спирката си, докато сме потопени в света на литературата. “Виновникът” за него е първият български ретро трамвай- читалня. Той ще предостави на пътниците възможност да избират измежду 100 книги, с които да разнообразят пътуването си.

Още днес стотици малки деца заедно с техните родителите изпробваха движещата се библиотека. Трамваят има и библиотекар от Столична библиотека, който ще насочва пътниците в избора на четиво спрямо техните предпочитания, също така може да ни снабди с безплатна карта за Столична библиотека.

Инициативата е част от кампанията “Чети и пътувай”, която има за цел да събуди отново интереса на младите хора към литературата. На няколко централни места в столицата ще бъдат разположени открити пунктове, в които всички любители на четенето ще могат да разменят книги и да получат своите безплатни читателски карти за Столичната библиотека. Местата ще са разположени в близост до спирки на градския транспорт, а именно- пл. "Славейков", пл. "Гарибалди" и метрото при Софийския университет.

Възрастните хора в трамвая коментираха, че в него ще се пътува много по- спокойно, защото няма да чуват силната музика от слушалките на по-младите. Вместо това се надяват те да са с книга в ръка.

Всички желаещи ще могат да се насладят на градското пътуване на датите: 24, 25, 26 май, както и на 1, 2 и 3 юни.