Жителите на видинското село Бранковци излязоха на протест срещу поголовната сеч в частните им имоти. Потърпевшите се оплакват от бездействие на властите срещу бракониерите.

Половината село се събра сутринта на площада. Хората държаха в ръце и снимки на горите им, съсипани от безогледна сеч. Според потърпевшите над хиляда кубика плътна дървесина са изчезнали незаконно от масивите за последните няколко месеца. Проверката на горските обаче е установила около 300 кубика липси.

Заедно с председателя на ловната дружинка в Бранковци Тони Вълков екипът на bTV влиза в едно от сечищата. „Разшириха сечището и то стигна стадион „Васил Левски”, хиляда кубика са отрязани незаконно”, коментира Вълков.

Горите в Бранковци са пет хиляди декара, 90 на сто от тях са частни. Но собствениците не могат да ги опазят. „От седем декара, имам седем декара, дали има седем дървета, не е останало едно дърво, само глоговини”, казва Александър Стефанов.

„Мъжът ми отишъл и видял, че всичко е изрязано”, обяснява и Вълкана Димитрова.

От Горското казват, че са с вързани ръце, тъй като законът позволява на собствениците да наемат фирми с разрешения, издадени от частни лесовъди. Покрай разрешеното секачите режат и чуждото, изрязаните количества се маркират безконтролно от частни горски инспектори и излизат законно на пътищата.

„Нарушители за съжаление не са хванати, което означава, че цялата дървесина, която незаконно е изсечена, е излязла с документи и с контролна горска марка, тоест имаме незаконна сеч, но нямаме незаконна дървесина”, заяви Веселка Борисова, директор на ДГС – Видин.

Стигнало се дотам, че докато преследвал бракониерите, председателят на ловната дружинка в селото бил глобен за подаден фалшив сигнал на телефон 112 с две хиляди лева. Той обжалва акта в съда.

Оказа се, че само три горски патрула с три автомобила и с лимит на горивото охраняват горите във Видинско. Територията е огромна, не достигат и служители. Иначе хората в Бранковци се заканиха, че ще пренесат протестите в областния град, ако държавата не вземе мерки за опазване на горите им.