Десетки жители на Горна Оряховица се събраха пред общината в града с искане местните власти да се откажат от плановете си за изграждане на жилища за социално слаби. Мотивът на недоволните – обитателите на новия блок щели да са „маргинали”.

„Начинът, по който се случват нещата, според нас, е скандален. Ние не протестираме срещу това, че ще има социално слаби хора, а срещу това, че ще са малцинствени и маргинални групи”, каза пред камерата на bTV Иван Димитров от инициативния комитет, организирал демонстрацията.

Според него наредбата, по която ще се изграждат жилищата е била приета в кратки срокове реално преди провеждането на обществено обсъждане, а решението е било взето на изнесена сесия в Правец.

„Не сме съгласни да издържаме маргинални и малцинствени групи в града”, заяви една от протестиращите. „Маргинали” и „паразити” бяха и най-често срещаните думи по плакатите.

Снимка: bTV

Общинарите влязоха в сградата под полицейска охрана, освирквания и без никакво желание да говорят пред медиите. Един от тях все пак каза, че „наредбата е отпаднала, няма да се приеме”.

Според хората вместо да се правят жилища за социално слаби, по-добре е да се оправят пътищата в общината.