Окръжната и Районната прокуратура Пловдив се самосезираха във връзка с днешни публикации, съдържащи и препратки към аудиозаписи от изказвания на кмета на Пловдив Иван Тотев. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Разпоредено е извършването на проверки, които се водят за установяване на наличието, респективно - на липсата на достатъчно данни за извършени престъпления по служба.

Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията, е изпратен от неизвестен източник до някои медии тази сутрин. В него Тотев обяснява как Общинският съвет на Пловдив взима нарочно незаконосъобразни решения. Целта по думите му е те да бъдат върнати от областният управител Венцислав Каймаканов, за да може гражданското недоволство от неизпълнените проекти да се излее върху него.

На записите от събранието се чува още как Тотев обяснява, че се подготвя за гласуване "брутално незаконно решение". По думите на кмета Каймаканов е компрометиран след протестите пред кабинета му през лятото. "Знаете, ние много добре го изиграхме и никой не разбра", казва Тотев.

Пред журналисти той коментира, че въпросът по-скоро е кой е направил записа и носи отговорност за неговото разпространение, а не съдържанието му, "защото изказванията са извадени от контекста". Категорично няма да коментирам неща, които са абсолютно незаконни, неморални, несъществуващи, защото реално в правния мир ги няма, допълни Тотев.