Прокуратурата проверява сделка за 72 млн. лв., предвидени за изграждането на воден цикъл на Силистра. Причината е, че 16 български фирми претендират, че имат да получават 1,3 млн. лв. за работата си по проекта.

Силистра в момента разполага с най-модерната пречиствателна станция. Стойността само на станцията е 24 млн. лв., а целият проект е за 72 млн. лв.

След разследването за потъналите европейски пари от проектите за стадиона в Шабла с нас се свързаха български строителни фирми, които са изгорели по същия начин при строителството на водния цикъл на Силистра.

В репортажа за стадиона разпознали и една от фирмите, от която разчитат да си получат парите. По същата схема като в Шабла.

Фирмите са пуснали жалби до всички възможни институции - до Европейската комисия и до ОЛАФ. Една от фирмите от холдинга вече има друг собственик.

Общината, която всъщност е избрала изпълнителя, отказа да вземе отношение по въпроса.

„Общината завърши проекта в края на миналата година, фирмата изпълнител е получила абсолютно всички средства, ние сме приключили с тях взаимоотношенията, приемателна комисия е минала преди два месеца”, казва кметът на Силистра Юлиян Найденов.

Върховната касационна прокуратура обаче се е ангажирала и е препратила сигнала до подразделението си в Силистра.

От холдинга, изпълнил проекта, разбраха от bTV, че прокуратурата проверява случая.