Сериозни пропуски в охраната и пропускателния режим на цялата площадка в Иганово, груби нарушения, даващи възможност за нерегламентирано проникване в района и дори паша на коне, е отчела Районната прокуратура в Карлово във връзка с взривовете в складове на ВМЗ-Сопот в Иганово от 21 март и 14 април тази година.

„Налице са безспорни доказателства за груби нарушения при охраната на площадката, даващи възможност за нерегламентирано проникване в района. Преди всичко – неефективен е осъществявания контрол от изградената на място охрана”, гласи докладът

От прокуратурата уточняват, че охраняемият периметър е бил оставен без физическа охрана в продължение на повече от 30 минути на 21 март. Дневната смяна охранители си тръгнали тогава по-рано, а нощната смяна служители на охраната дошли по-късно.

„Едва ли е случайност, че и първият инцидент – на 21.03.2015г. , и вторият – на 14.04.2015г., са възникнали именно в този отрязък от време – първият около 19.20ч., вторият – малко след 7.00 ч. – т.е. в периода, през който се сменят постовете на охраната”, пише в доклада.

Там е посочено и че неизвестно лице най-редовно е водело на паша около 20 коне в зелените площи около складовете за снаряди. Като обяснението за това било, че конете изяждали тревата и така не се налагало да се коси.

„В района няма изградено видеонаблюдение въпреки неколкократни изрични указания в този смисъл от служители от КОС, извършващи редовни проверки”, установили са още от прокуратурата.

„От около 1 година не функционирала сигнало-охранителната техника на склад № 6 "Холандски" – от 12.05.2014 г., поради дефектирал датчик на врата на склада, според отразеното в дневника на дежурната на охраната”, пише в доклада.

„Недоумение буди и фактът, че на изградените на обекта врати на складовете със съхраняване боеприпаси са били снабдени с прозорци, през които без особени усилия за счупването им, могат да бъдат подхвърлени различни предмети , в това число леснозапалими течности и др., които са в състояние да предизвикат горене или други инциденти с непредвидими последици”, продължава текстът.

  • Работниците от ВМЗ-Сопот се върнаха в Иганово
  • Търсят снаряди сред розите в Иганово
  • Още 50 военни се включват в прочистването след взривовете в Иганово
  • В Иганово зреят протести заради продължителните разследвания на взривовете
  • Розоберът в Иганово пред провал след новата серия взривове
  • Валентин Радев: В Иганово са назначавани неквалифицирани кадри
  • Иганово вече е спокойно след сутрешните взривове
  • Спряно е движението на влаковете през гара Иганово
  • Основна версия за новия взрив в Иганово е саботаж
  • Нови взривове в Иганово, 70 деца са евакуирани (ОБНОВЕНА)