Проверка на Окръжна прокуратура - Пловдив не намери данни за престъпление на кмета Иван Тотев, след като аудиозаписи с негови изказвания изтекоха в медийното пространство.

Записът на партийно събрание на ГЕРБ в Пловдив, водено от кмета на града и местен лидер на партията, бе изпратен от неизвестен източник до някои медии на 21 октомври миналата година. В него Тотев обяснява как Общинският съвет на Пловдив взима нарочно незаконосъобразни решения. При проверката не е установено във фазата на подготовка на 2 решения на Общинския съвет да са допуснати конкретни нарушения на служебните задължения от длъжностни лица от общинската администрация, се казва в съобщение на прокуратурата.

Събрание на организацията на район "Запад" на партията, проведено на 8 октомври 2013 г. , е евентуалното събитие, на което е направен записът. Като присъствали са били установени кмета Иван Тотев и още 14 души. Снети са били обяснения от всеки един от тях, в които те са отрекли на събранието да са били дискутирани теми, свързани с решенията на Общински съвет - Пловдив.

Наблюдаващият прокурор решил да не образува дело срещу Иван Тотев. Според обвинителя разговорът може да се разглежда единствено като поставящ въпроси за нивото на политическата култура и фразеология, за степента на политическо противопоставяне в страната и евентуално за механизма на мобилизиране и стимулиране на партийни активи.