Проучвания за газ и нефт събуди страховете на жителите на няколко преславски села. Хората подозират, че тайно се търси шистов газ. От фирмата категорично отричат да извършват подобна дейност.

От няколко дни спокойствието на жителите на преславските села Хан Крум, Троица и Осмар е нарушено.

„Притесняваме се разбира се, къде е имало газ, къде е нямало проблеми, където има газ има винаги проблеми”, коментира местен жител.

„Снощи до 9 - 10 часа са работили по улиците и беше шумно… От друга страна, аз не съм убедена, че в селото трябваше да работят, предварителния план беше за земеделски земи”, посочи и кметът на с.Осмар Галина Николова.

Проучванията се извършват от румънска фирма, наета от българска компания, която има договор за изследване в Североизточна България за наличие на нефт и природен газ. Проучванията се извършват по 3D сеизмичен метод, посредством вибро машини, които пускат сеизмична вълна, за да научат какво има под земната кора.

"Не, не търсим шистов газ, разрешението е за нефт и газ, ако смятате, че след като е забранена дейността проучване на шистов газ, някой на своя глава ще тръгне срещу държавата да я извършва... Тези проучвания, не крият никакви рискове за околната среда”, заяви супервайзерът на проучванията Стоян Кацаров.

Проучванията ще продължат до края на месеца, а жителите на селата, в чийто район се извършват , подготвят протести.