Цената на билета в градския транспорт да скочи от лев на 1,60 лв., предлагат от Центъра за градска мобилност. Сред останалите предложения е цената на талоните за десет пътувания да скочи от 8 лв. на 12 лв.

Предложението е вдигането на цените да влезе в сила от 1 юни.

Цените на абонаментните карти за градска мрежа няма да се променят. Въпреки това се обмислят три нови типа карти за пътуване.

Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лв. за метро и една линия наземен транспорт, както и тридневна карта за всички линии за 10 лв. Третата карта, която се обсъжда е на стойност от 20 лв. и е предназначена за туристите и гостите на София.

Защо?
Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Симеон Арнаудов подчерта, че целта на предложенията е да се стимулира използването на абонаментните карти, за сметка на билетите.

„Ще засилим контрола и ще се борим с хората, които пътуват без билети”, заяви той. Целта ни е тези хора да преминат към други документи, а не да не плащат или да не пътуват“, увери Арнаудов.

Изпълнителният директор на ЦГМ отрече билетчетата да се прави заради лошо финансово състояние на центъра. „От три години, поне от както съм изпълнителен директор, Центърът за градска мобилност е на печалба. Съответно системата на градския транспорт е стабилна “, подчерта той,

По думите му стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 0,44 лв., а за метро – 0,38 лв.

Очаква се предложението на Центъра за градска мобилност за повишаване на цената на билета за градски транспорт да бъде обсъдено на заседание на столичния общински съвет днес, 25 март.

От поне година темата за цената на билетчето в София се коментира на различни нива. Неофициално се посочва, че разговори текат от поне 3 години.

Шефът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев отбеляза пред bTV преди няколко месеца, че пътуването с подземната железница у нас е в пъти по-евтино от това в Европа.