Пожарът в Сакар планина e овладян. Стихията обхвана близо 50 хил. дка площ и бушува почти три дни в района на Хасково. Беше обявено бедствено положение заради близостта до околните села.

Задържан е виновникът за пожара - 27-годишен мъж, който запалил огъня, докато чистел пасища с трактор. Това е пореден случай на пожар, причинен от човешка небрежност.

Снимка: bTV

Заради очакваните високи температури в следобедните часове 12 пожарни и 8 коли на горското остават в района. Опасност за хората няма.

От събота досега огънят няколко пъти стига до къщите на близките села Изворово и Оряхово. Вече около селата не се вижда дим, защото единичните огнища са далеч в гората.

Снимка: btvnovinite.bg

"Към момента ситуацията е спокойна, вече нещата са под контрол и сменяме екипите, които работиха през нощта. Надявам до довечера да приключим с работата по пожара", коментира ком. Николай Вълчев от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

В гората над с. Изворово има големи територии, които са изгорели напълно. Пожарът е на широк фронт и е обхванал над 50 хил. дка.

Снимка: btvnovinite.bg

Пожарникари и горски остават на място и ще извършват обход, следейки огънят да не пламне отново. Много хора от селото също са в гората като доброволци. Някои не са спали с дни, за да пазят домовете и животните си.

Причината за пожара е чистенето на пасища в района на съседното село Дрипчево.

По случая е образувано е досъдебно производство. Човешка небрежност е най-честата причина за избухването на полски и горски пожари в Хасковска област през този летен сезон, сочи статистиката.