Подновяват разследването за нарушения в Дома за хора с умствена изостаналост "Качулка" край сливенското село Бяла, след репортаж на bTV за злоупотреби на старото ръководство и условията в социалната институция.

Сега Прокуратурата в Сливен ще изяснява, отклонявало ли е бившето ръководство на дома пари, отпускани за болните.

bTV показа как са обзавеждани луксозни стаи за персонала, докато живеещите в дома са оставяни без надзор и лекарства.

Смъртни случаи заради липса на контрол, сбивания и пострадали - сигналите за това сега подават служители на Дома, но заради страх от уволнения искат да останат анонимни. Все пак, двама от тях разказват за изчезването на психично болен мъж преди няколко месеца.

"Разбирате ли, този човек сме го търсили тая седмица на групи в Балкана, и разбрах, че е починал.", разказа Юлия Чокоева.

Бившият й колега Паруш Сивков е категоричен – може да се говори за слаб надзор.

За случая е подаден сигнал до прокуратурата и Агенцията за социално подпомагане. Започва проверка

"Заключението е, че няма злоупотреби, няма скриване на сигнала и са взети адекватни мерки от ръководството на институцията", посочва д-р Паола Караиванова от МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Слин.

Служители на дома разказват, че в болница е приет мъж от Качулка след сбиване. Случаят не бил прецедент. Причината според служителите е липса на организация и контрол в дома.

"За мен това не е инцидент, това е всекидневие, все пак това са болни хора, раздразнителни са. (...) Не, не се случва често", подчертава директорът на дома Злати Стоянов.

Според ръководството, заради подобни домът е обект на постоянни проверки, които впоследствие установявали, че проблеми в Качулка няма. Последната е от Инспекцията по труда, откъдето за bTV обясниха, че са открили нарушения но отказаха подробности

Ние ще продължим да следим какво се случва в Качулка, както и докъде ще стигне новото разследване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!