Бунтът в бежанския лагер в Харманли е потушен. На място все още има много служители на полицията и жандармерията, както и две водни оръдия, които са готови да предприемат действия при евентуално ново недоволство.

Председателят на Агенцията по бежанците Петя Първанова лично води разговорите с чужденците. По първоначална информация бунтът в центъра е възникнал, защото мигрантите искат да се върне старият режим там и те да се движат свободно извън пределите на лагера.

Първанова каза, че реално мигрантите не са под карантина, тъй като могат да се движат свободно на общо 174 дка земя – на територията на целия център. Нито са заключени в стаите си, нито им е забранено да излизат от тях.

Друга причина за недоволство била, че лекарите, които трябва да прегледат всички 3070 души, все още не са пристигнали и не се знае кога това ще се случи.

„Създаваме условия и им осигуряваме всичко необходимо до момента, в който приключи скрийнингът”, поясни още Първанова. Тя каза още, че Агенцията ще говори с Министерството на здравеопазването ако има възможност прегледите да бъдат извършени по-скоро, за да се тушира напрежението между мигрантите.

При бунта на мигрантите са пострадали столовата, чиито прозорци са изпочупени, както и новият център за първоначален прием.

Пострадали служители на полицията и жандармерията, както и мигранти, няма.

Междувременно директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски обяви, че ситуацията е овладяна и спокойна, а при безредиците няма пострадали полицаи.

„Имаме достатъчно полицейска техника, включително и химически средства, като при необходимост полицейските служители са обучени да предприемат всички законови действия”, заяви той за bTV.

Заради безредиците е образувано и досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Предстои разследване, което трябва да установи дали бунтът е имал организатори.

Пред лагера в Харманли пък се събраха много националисти.