След тридневно мълчание, пловдивският кмет Иван Тотев коментира обвиненията от страна на ДПС и на главния секретар на МВР, че с бездействието си е станал съпричастен за безредиците около Джумая джамия на 14 февруари.

Пловдивският градоначалник отказа да уточни дали предварително е бил предупреден в личен разговор по телефона от главния прокурор за подготвяните ексцесии с аргумента, че не желае да има протнивопоставяне между институциите.

На въпрос защо е издал заповед за прекратяване на протестите цял час след тяхното фактическо приключване, Тотев се оправда с обяснението, че си има канален ред за издаване на подобни запроведи и той отнема време. Според пловиввския кмет писмото от МВР не съдържало данни за подготвян погром над Джумая джамия. Тотев не вижда връзка между отстраняването му от националното ръководство на ГЕРБ и безредиците в петък.

„Имали сме писмо, в което сме приканвани да не дадем разрешение, но нямаме даннни. Нашите експерти, които се занимават с протестите от миналата година, категорично не са разполагали с такива данни. Протестът е с уведомителен режим, това трябва да се знае. Предходният сбучай – когато община Пловдив забрани портест, тя бе осъдена от „България без цензура”, коментира Тотев.