1996 година, битката за Купата на Европа. Баскетболният отбор на Плевен побеждава „Реал” (Мадрид) в препълнената зала в града. 20 години по-късно публиката няма къде да седне, а таванът на залата тече.

„Хващаме парцалите и почваме да бършем. Тренираме на ¾ от игрището” – това е ритуалът при дъжд, обяснява ни треньорът Александър Дяковски.

При последните проливни дъждове игрището било потопено. Отборът бил застрашен от глоба, ако посрещне противниците си в такива условия. За щастие, в деня на срещата не валяло.

2011 година, 18 хиляди души публика. Най-посещавания мач за годината. „Спартак” (Плевен) губи от ЦСКА в среща за Купата на България.

Единствено фирма от София се съгласила да охранява срещата. Местните фирми отказаха, защото стадионът не отговаря на изискванията. Ако се беше случил инцидент, трябваше някой да поеме отговорност”, обяснява членът на Управителния съвет Даниел Митов.

250 деца тренират безплатно, а 3000 души се събират на всяка среща на отбора. Всички зрители са правостоящи. От 2013 г. клубът е общински. До сега общината е инвестирала в спортистите и терена около 300 000 лв. Толкова са платени и за тези седалки и ремонт на съблекалните. До края на месеца плевенския „Спартак” трябва отново да посрещне ЦСКА. Има риск това да стане на стадиона в Ловеч.

„Сами няма да можем да се справим с ремонта. Един такъв ремонт на стадиона е в рамките на 4-5 милиона лева. не можем да отделим толкова пари”, признава финансистът на общината Евгени Генов.

Средно по 150 000 лв. дава тя за футболния клуб през последните две години, а за баскетболния - по 20 000. Той играе в общинска зала, която е предоставена по договор и изглежда, че баскетболистите трябва да се оправят предимно сами.