Перник се размина с водния режим, който трябваше да бъде въведен от началото на май. Обилните валежи решават проблема с питейната вода за 90-хилядната община, но временно.

В момента нивото на единствения водоизточник за питейна вода в района - язовир Студена, е достатъчно, за да няма воден режим. „Лятото е гарантирано, до първите месеци без режим може да се подава при сегашното състояние на потребление, няма да има режим”, обясни ръководителят на хидровъзел „Студена" Бойко Кадурски.

Този източник обаче не е достатъчен. „Тъй като Студена е основен водоизточник, не навсякъде за селата има връзки с язовира. Това, което прави общината, е че се правят непрекъснато сондажи и тази и миналата година са заложени средства, така че откривайки местни източници да осигурим вода за малките населени места. Истината е, че съществуващата водопроводна мрежа по данни на ВиК реализира загуби на вода до 82%, така че не се ли вкарат достатъчно средства в мрежата за реконструкция, дори да намерим източници на вода, тя ще се губи по мрежата”, обясни зам.-кмет на Перник по строителството Росен Йорданов.

До село Ярджиловци и неговите 1300 жители вода не стига. „В момента всички жители на селото имаме кладенци, за питейни нужди си купуват или ходят в Рударци, в Княжево, където намерят”, обясни кметът на село Ярджиловци Григор Христов.

Кладенците се ползват за поливане и за миене. Ако живеете в Ярджиловци и искате да имате вода, трябва да умеете да я вадите от кладенеца. Цветът й обаче подсказва, че не е подходяща за пиене.

Ярджиловци е изградило шест километра водопровод от язовир Студена до селото, но вътрешна водопроводна мрежа няма. 2 млн. лв. са необходими, за да стигне водата до къщите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!