Пчеларите във Варна излязоха на протест пред сградата на областната администрация в града.

Зам.-председателят на Съюза на българските пчелари и председател на местната организация Янко Янков посочи, че искането им е да се срещнат с министерството на земеделието, за да се предприемат конкретни стъпка за разрешаване на проблемите в бранша.

С празните кошери и излетия на площада в Царево мед, пчелари от цяла Странджа показаха, че трудът им отива на празно.„Плаче ми се, плаче ми се, като знам с какъв труд и колко е полезен!" , заяви Стоян Тодоров, пчелар, Царево.

Тодор Петров гледа пчели от 20 години. Миналата зима заради болести от 100 кошера оцеляват едва половината. Опасява се, че сушата и истинската напаст от оси тази година ще унищожат и останалото. „Започнаха и стършели и оси масово да нападат пчелите. Взели са всичкия мед, каквото имаше тук, всичко са изяли”, обясни пчеларят.

Сушата е пагубна за мановия мед, а тази година добивите са катастрофално ниски - едва по 4-5 килограма от кошер, оплакват се пчеларите в Странджа.

„10-12 дни имаше мана, от там нататък - потоп! Една пчела не излиза. Картината е потресаваща - приходи - разходи 1:3, т.е. три пъти повече разходи имаме спрямо приходите", обясни Манол Тодоров - предс, Сдружение "Странджански манов мед".

Пчеларите настояват за спешна помощ от държавата, за да могат да подготвят за зимата пчелните семейства. Недоволстват, че са единствените земеделски производители без право на европейски субсидии. Ако не бъдат чути, следващата седмица се събират на национален протест в София.
 

По думите на Янков пчеларите имат нужда от директни субсидии, както останалите животновъди в страната. Той добави, че действащата национална програма за подпомагане на сектора не разполага с достатъчно средства, а за следващия тригодишен период ще бъде намалена от 7 на 5 милиона лева. Позицията му беше, че средствата по програмата не се разпределят ефективно и голяма част от пчеларите в страната са ощетени.

Като сериозен проблем Янков посочи и липсата на адекватно ветеринарномедицинско обслужване на бранша и по думите му няма никаква профилактика на пчелните семейства, което води до увеличение на заразните заболявания и измирането на семейства. Исканията на пчеларите бяха връчени на областния управителна Варна Иван Великов. Той пое ангажимент да предаде протестното писмо в земеделското министерство и да съдейства за среща между представители на бранша и на ведомството.