Разпродажбата на движимо имущество на задлъжнялата Община Сопот премина неуспешно, като на първата публична продан бяха събрани едва под 3000 лв. Дългът на общината се изчислява в милиони

След успеха с продажбата на кметския стол, закупен за 74.50 лв. от карловски бизнесмен, вече придобил по предишен търг общинския хлебозавод, по-нататък нещата не продължиха толкова успешно, предаде БГНЕС.

В брой събраните средства са 710 лева, а от дълга са приспаднати 1900 лв. за канцеларски вещи и офис мебели, придобити от консорциума ищец. Общински служители и общински съветници са закупили част от техническото оборудване, за да не спре работата на общината.

Докато вътре съдия-изпълнител обявяваше предметите по списък от 252 вещи, навън членове на инициативния комитет обсъждаха, че при по-сериозен ангажимент от страна на държавата, те биха могли като частни лица да теглят ипотечни заеми и така да погасят сумата, а после да си възстановят средствата. Сега обаче това им се вижда прекалено рисковано.

Самият кмет Веселин Личев, който вчера отказа да присъства на търга заради „по-важна работа” в града, каза, че документите за безлихвения заем на общината са готови от четири месеца и чакат само подписа на финансовия министър. Според него управляваща партия изчаква местните избори, за да сложи свой човек и тогава да одобри заема.

До разпродаването на общинското имущество се стигна, след като парите по европроект бяха отрязани заради нарушения по обществените поръчки. Сопот така и не получи и безлихвен заем от държавата в дадената от съдията-изпълнител двуседмична отсрочка.