Напрежение възникна на границата с Гърция, след като на пункт „Кулата” отново се образуваха километрични опашки. Колоната от камиони снощи достигна до село Ръждак, което е на 10 километра от браздата.

Официалното становище на агенция „Пътна инфраструктура” е, че причината за образувалите се колони е внедряването на нов софтуерен продукт в системата на Агенция „Митници” и че действията на АПИ нямат нищо общо със задръстванията.

Към 12 ч. тежкотоварните автомобили започнаха бавно да се придвижват през границата, но само преди това нямаше никакво движение.

Преминаването към Гърция беше допълнително затруднено заради протест в село Кърналово, в който инвеститори недоволстваха за раздаването на обществени поръчки в община Петрич.

Строителна техника беше струпана на главния път още рано сутринта. Недоволството на хората се пренесе на шосето.

„Аз нямам личен интерес тук. Тук съм, за да защитя интересите на 120 работници, които са данъкоплатци в общината и да правим така, че да не им се крадат парите, които превеждат в бюджета на местни данъци и такси”, заяви общински съветник Христо Малчев.

Оплакванията са, че обществените поръчки се възлагат избирателно, от което страдат бизнесмени и местни строителни работници.

На протеста на петричани дойдоха и хора от съседните села.

Пътят за Гърция беше затворен за кратко, след което протестиращите го освободиха и продължиха протеста си край него.

По официална информация на община Петрич инвеститорите нямат основания за протести, защото много от тях са печелили и продължават да изпълняват обществени поръчки.