След Лозен и Горубляне срещу честите спирания на тока през зимните месеци въстанаха и в Железница. В селото се проведе протест преди обед.

Жителите на Железница разказват, че напоследък токът спира често и за дълго. Проблемът се изострил, след като паднал последният обилен сняг. За собствениците на хранителните магазини всеки час без ток се измерва в загуби.

Един от магазините е подсигурен с агрегат, но той поддържа единствено витрината с месо и касовия апарат.

„В момента добре, че е зимно време. Иначе знаете ли какво става лятото! То хладилници, фризери всичко изключва. И всичко се разтопява”, обяснява собственика на магазина Йорданка Андреева.

От енергодружеството обясняват, че прекъсването напоследък се дължи на лошото време, което повредило електропроводи.

„Това не значи, че ние ще спрем да работим по обслужването на електропровода. Напротив. За 2015 г. сме планирали профилактика и ремонт на част от съоръжението, но това е свързано с по-добри метеорологични условия”, заяви Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ.

Въпреки обещанията Йорданка подкрепя протеста. „Естествено, че е важно. Как да не е важно! Има хора, които са им изгорели и хладилници, и телевизори. Кой ще им възстанови тези загуби? Никой”, казва тя.

Най-големият ѝ страх е, че честите спирания на тока може да продължат и през лятото. Тогава семейният бизнес ще бъде застрашен от фалит.