Осем са вече възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени. Това стана ясно при посещението в Пловдив на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова.

Първите три случая на заразени деца в Пловдив са след контакт с лица, идващи от Германия. Там и в Румъния в момента има епидемия от дребна шарка, посочиха още експертите.

Проби от тези случаи се изпращат днес в референтна европейска лаборатория, откъдето се чакат по-точни данни за източника на заразата. Децата не са пътували, но очевидно вирусът е пренесен от възрастни, които не са имунизирани и не са боледували от морбили.

"Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните, и обхвата. Нашата цел на посещението ни в Пловдив е максимално бързо да ускорим този процес", каза д-р Каменов. Той изрази задоволство си, че от 8000 деца в "Столипиново" има само сто необхванати, които в момента са в процес на имунизиране. Заместник-министърът на здравеопазването допълни, че благодарение на тази имунизация от 2000 г. до днес са спасени 20 млн.  деца, и заключи, че ваксината работи.

"Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път", каза д-р Радосвета Филипова. Тя допълни, че периодично има такива епидемии в нашата страна през 1990-91 г. и през 2009-2010 година.

Съгласно информацията, събирана от общопрактикуващите лекари, в страната през последните години обхватът на тази ваксина по критерии на СЗО е субоптимален – 92%. Има области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък, поясни д-р Филипова. Освен Пловдив другите области са Варна, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Русе, Сливен и Хасково.

За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще финансира издаването на информационни листовки, както и организацията на тяхното разпространение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!