Нови разкрития от разследването на bTV за опасните отпадъци в Панагюрище. Проверката ни установи, че отровите се търкалят безконтролно и на площадката на предприятие от военнопромишления комплекс.

Показваме кадрите на опасните отпадъци на експертите, изпълнявали закона за околната среда. Те са категорични, че закононарушението е очевидно, което вероятно е свързано и с престъпление и е подценено от контролните органи, както от РИОСВ, така и от областния управител и от МВР. „Това са общоопасни средства, с тях може да се въздейства върху обществения ред и сигурността”, посочи Чавдар Георгиев

На същото мнение и кметът на Панагюрище, който е подал сигнала.

„Първият етап изтече на 30 август, а останалите изтичат на 12 септември и се надяваме, че РИОСВ ще упражни отново контрол”, каза Никола Белишки.

От РИОСВ обясниха, че ще правят проверка следващата седмица, защото сега са в отпуск. Ще проверяват другата площадка и склад, където  фирмата - наемател е изградила инсталация за горенето на отпадъците. Намират се на територията на военно предприятие. През декември фирмата е получила разрешение затова. През май се разрешава съхраняването само на отработени катализатори съдържащи злато, сребро, платина  и други  ценни метали. РИОСВ разпорежда останалото да се изнесе. На 14 август още не е изнесено. Предписанието на инспекцията е почти пет страници. 30 август е другият срок за разчистване на отпадъците.

Отпадъците все още са на площадката, електронните и електрическите оборудвания не са изнесени, не са почистени и замърсяванията с нефтопродукти.

 Хора  - няма, достъпът е забранен. Директорът на военно -промишленото предприятие  излиза специално, за да ни каже, че ще прекрати договора с фирмата, която държи отровите и компрометира фирмата му.