Жилищната сграда в Лом създава опасност за живота на преминаващите хора заради падащи парчета бетон и мазилка, сигнализираха зрители на bTV.

Блокът е строен преди повече от половин век, но поддръжката на фасадата и общите му части през годините не била на дневен ред - до деня, в който състоянието на сградата не предизвиква истинска тревога у обитателите.

„Особено когато започнаха да падат парчета от козирката и на три пъти ставаха инциденти. Не знам какво ще стане ако - не дай, Боже - се случи четвърти път. Защото, вярвайте ми, има още висящи парчета от козирката. Какво ще стане, ако бъде фатално това нещо за нас или за някой от минаващите хора?" попита съкооператорът Нина Василева.

Нина и баща й живеят в апартамент на последния етаж. За да спрат течовете от покрива и причинените от тях разрушения, предприемат частични поправки. Те обаче са извършени без решение на етажната собственост, в резултат разходите по ремонтите остават за тяхна сметка.

„Нагласата беше такава, че за ремонтите на покрива най-много трябва да носят отговорност тези, които са непосредствено под покрива. Другите считаха, че не е тяхно задължение”, обясни един от съкооператорите Александър Гоголев.

От единайсетте апартамента в блока, шест са необитаеми. Собствениците на останалите пет решават да съберат сумата за спешните ремонти за една година, но за този срок събират по-малко от една трета. Накрая стигат до местната власт.

„Според нас в случая се касае за ремонти, които са необходими. Нямаме данни за провеждането на действия за неотложен ремонт, защото не са предприети такива стъпки от страна на управителя на етажната собственост или от самото общо събрание”, обясни кметът на Лом Иво Иванов.

Опасните сгради в града са около 15. Всички собственици са уведомени за аварийното им състояние, но освен рутинната кореспонденция, друго не се случва. „Аз имам информация, че и на територията и на други общини е така… За съжаление. В случай на инцидент – ами винаги кметът носи отговорност. За съжаление, това е един проблем, който - поне до този момент - не е намерил решение”, каза още кметът Иванов.

В разговор по телефона домоуправителят на разпадащия се блок увери, че събирането на пари за ремонта му започва още от следващата седмица.