Заради слабата реколта тази година маслиновото олио продължава да поскъпва. По данни на бранша от 2012 г. досега вносът у нас е нараснал двойно, расте и потреблението.
В миналото зехтинът се е произвеждал в едни машини, които днес служат само за сувенир. Сега процесът от маслината до тенекията със зехтин е модернизиран.
След като маслините се изсипят във фуния, започва преработката- махане на листата, миене и смилане. Излизат под формата на чист зехтин.
Днес маслобойна в гръцкото село Вамвакофито не работи, защото няма достатъчно маслини. Собственикът и чака да събере 50 тона, за да включи машините.
Всяка година Мирослав Михайлов от Пловдив внася по два тона гръцки зехтин. Тази година трудно се снабдил – търсенето било огромно, а предлагането слабо. Затова и цената скача.
Вносителят предупреждава, че след Нова година зехтинът ще поскъпне заради прогнозите за значително поскъпване на маслината, чиято цена вече започна да се покачва.