Още утре ще бъдат изплатени 325 хил. лева по сметката на частния съдебен изпълнител, с което ще бъдат освободени от публична продан общинските жилища в Сопот. Така 18 семейства в града ще получат глътка въздух, след като имаше риск да бъдат изхвърлени буквално на улицата.

Съдия изпълнител описа апартаментите за дълг на общината към консорциума, построил пречиствателната станция в града, предаде БГНЕС.

Тази вечер се проведе работна среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски във "ВМЗ" АД гр. Сопот и се стигна до финализиране на преговорите по подписване на споразумение за погасяване на главницата по задълженията на "ВМЗ" към Община Сопот в размер на 2.684 млн. лв. в рамките на 6 месеца.

"С изпълнението на споразумението се надяваме, че ще бъдат предотвратени публичните продажби на имоти, собственост на Община Сопот, което представлява сериозен риск за общината и за част от наемателите на общински жилища в момента", каза Лукарски след срещата.

Средствата са осигурени чрез сложна многостранна сделка с контрагенти на "ВМЗ". Изплащането на задълженията на завода към общината ще се реализират чрез банкови преводи по сметка на частния съдебен изпълнител, съобщиха от Министерство на икономиката.

Заради сложната ситуация в града и работещата на ръчен режим пречиствателна станция, жителите на Сопот се готвеха да блокират Подбалканския път.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!