Общинската съветничка от Пловдив скандализира местния парламент, влизайки с никаб в заседателната зала. Спокойнa тя зае мястото си на банката пред погледите на смаяните общинари.

По този начин Нина Гьошева от Патриотичния фронт изрази протеста си срещу факта, че в Пловдив носенето на бурка и никаб на обществени места не беше забранено, въпреки огромния обществен натиск. Младата жена влезе в сградата на общинския съвет напълно безпрепятствено – никой не поиска от нея да се идентифицира, нито я провери дали не носи взривно устройство под облеклото си.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Гьошева не е нормално в България мюсюлманите да ходят облечени по този начин, тъй като този вид облекло няма нищо общо с тукашните традиции и обичаи на исляма.

 „От охраната никой не ме спря. Никой не ми поиска документ за самоличност. Нямаше никакъв проблем да влезна, да се подпиша на протокола  ида си седна на мястото. Това може да го направи всеки един, който реши да го направи”, коментира Гьошева. По думите й това облекло не е характерно за исляма, който ние познаваме, а се отнася към Саудитска Арабия и се свързва с радикалния ислям. „Това облекло е характерно за хора, които са привърженици на едно течение, което е политическо течение”, заяви тя.

Пловдив стана първият град в България, където забраната за закриване на лицето на публични места не получи достатъчна подкрепа.

Междувременно в Сливен забраниха движението на каруци в целия град и носенето на бурки на обществени места. Предвидените санкции са до 1000 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!