Община Перник е във фалит - сметките й са запорирани, а натрупаните задължения са за над 30 млн. лв., обяви зам.-кметът Денислав Захариев.

Сметките са запорирани от частен съдебен изпълнител, но се очаква до днес запорът да бъде вдигнат.

Финансовите проблеми на общината на са от днес. Дълговете датират от 2011 година, а преди две години отново имаше запори.

Захариев обясни, че фирма е осъдила общината за 700 хил. лв. Компанията е в момента в несъстоятелност. Била е санкционирана заради забавяния в работата, но в съда печели делото срещу общината. Зам.-кметът добави, че общината е пропуснала възможността да си потърси 1,5 млн. лв. под формата на неустойки, заради неизпълнен концесионен договор от същата компания.

Другите задължения на Перник са към НАП – 2,6 млн. лв с лихва 700 хил. лв.

Общината в момента е в оздравителен план. За да падне запора над сметките й е сключила споразумения и ще изплаща дълговете на части.

Междувременно стана ясно, че общинският съвет в Перник е обявил в ликвидация "Медико-дентален център" ЕООД, предаде БТА.

Сред мотивите е, че приходите от основната дейност на дружеството не стигат за покриване на разходите му. Лечебното заведение няма сключен договор с НЗОК, материалната му база е технически и морално остаряла и е неефективна, а финансовото състояние на дружеството е изключително тежко и изготвянето на оздравителна програма не би довело до стабилизиране. Инвестирането в съвременна апаратура при тези условия би било неоправдан разход за общината, която изпълнява план за финансово оздравяване, посочи кметът Вяра Церовска.

Общинският съвет освободи от длъжност управителя на "Медико-дентален център" ЕООД Лорита Стефанова и определи едногодишен срок на ликвидация. Съветниците гласуваха бюджет в размер на 55 000 лв. за обезпечаване на ликвидационните мероприятия.