Софийската окръжна прокуратура се е самосезирала след отворено писмо на общински съветници от Ботевград заради обществена поръчка за извозване на пръст от новопостроеното депо за твърди отпадъци край града.

Разстоянието между депото за отпадъци и купчината пръст в съседство е 10 километра според кмета на община Ботевград Георги Георгиев. Общински съветници са измерили, че разстоянието е 20 пъти по-малко. „То е някъде на 500 метра от самото депо”, обясни общинският съветник Иван Гавалюгов.

„Много по-голямо е, не по-малко. Как е измерил разстоянието - с оптика на ловна карибина, защото той, доколкото бях информиран, е запален ловец - през бинокъл?”, отговори иронично кметът Георги Георгиев.

Този спор щеше да е комичен, ако не струваше на данъкоплатците повече от 1,3 млн. лв. Одит на Сметната палата показва, че при строежа на депото за отпадъци фирмата-изпълнител е получавала пари за извозване на земна маса за 10 километра от площадката, а в действителност е возила пръст само на 500 метра.

Кметът на Ботевград Георги Георгиев посреща екипа на bTV в кабинета си, в доста необичана обстановака за интервю. Шефът на Община Ботевград си е довел 20 свидетели.

„Аз реших да поканя днеска, да има поне 20 човека от общинската администрация. Ако се наложи някъде да потърся правата си или вие да потърсите правата си, да имаме свидетели. Живи хора”, обясни кметът.

„При изграждане на депото са допуснати планирани разходи, 20 пъти по-високи, по-големи извозни разстояния на земите маси, които са добити при изграждане и изкопаване на двете клетки. И странното е, че Община Ботевград изплаща тези разходи по цени за 10 км, знаейки, че земните скални маси са извозени едва на 500 метра разстояние. Според мен тук има една доста добре организирана схема, явно добре сработила”, коментира общинският съветник Гавалюгов.

Пред своята домакинска публика кметът уверява, че разстоянието е 500 метра само на пръв поглед. „Дали някъде в договора е срещнал, че тези количества се превозват със самолет или със хеликоптер? Значи вътре върти 500-600 метра, излиза, заобикаля по един път, отива там минава 3 км, връща се, още три – 6 км. Това е всичко до 10 000 м”, обобщи Георги Георгиев.

Според одитния доклад на Сметната палата проектът е изкуствено оскъпен. Разстоянието е 500 метра, а плащанията са за 10 км и не са съобразени с „действителното разстояние до площадката". Загубите за бюджета, според доклада на сметната палата са за 1 339 288 лв.

Поръчката е изпълнена от Обединение „Инфрастрой”. От офиса на фирмата отказаха контакт с нейния директор, bTV изпрати писмено въпросите си, но отговор така и не бе получен. Фирмата е на бившия кмет на Правец Васил Златев, баща на генералния директор на „Лукойл България” Валентин Златев.

Парите идват от ОП „Околна среда” с малко съфинансиране от Министерството на околната среда и водите и от Община Ботевград. От екоминистерството обясниха писмено, че макар отговорността за провеждането на обществената поръчка е на Община Ботевград.

Още злоупотреби в Ботевград

Обществената поръчка за депото за отпадъци не е единствената, при която има силни съмнения за драстични злоупотреби в Община Ботевград.

Назначена проверка трябва да установи дали ботевградския бизнесмен Марин Захариев души или прегръща приятелски общинския съветник Христо Якимов по време на заседание на общинския съвет в Ботевград.

Само няколко дни преди да нахлуе на заседанието заедно с група свои служители, шефът на фирма „Цеки Захариев и сие" е публично посочен от местни общински съветници за това, че печели обществени поръчки от Община Ботевград, защото е приятел на кмета.  

„Над 90% от възложените поръчки във ВиК сектора са извършени след директно възлагане”, подчерта общинският съветник Иван Гавалюгов.

Единадесет от общо 15 ремонта на тръби в Община Ботевград през последните четири години са за фирмата на Захариев, показва справка в общината. До тези поръчки се стига без открит конкурс.

„Ще ви дам пример. Защо разделя умишлено в едно и също село, умишлено не се възлага една обществена поръчка, която да се реализира чрез публичен търг, а се разделя на отделни обекти улица по улица, така че стойността да падне под тези 60 000 лв. без ДДС? Явно, за да може директно да се възложи на определена конкретна фирма. Не е тайна, че собственикът на тази фирма е в изключително близки и приятелски отношения с кмета Георги Георгиев”, обясни Гавалюгов.

Малко под 900 000 лв. е общата стойност на поръчките, спечелени от фирма „Цеки Захариев”. „Аз познавам всички шефове на фирми, а те са повече от 30, които на територията на общината”, обясни кметът Георги Георгиев.

„Какво искат тия господа от Общинския съвет? Значи аз да съм беден, аз да съм мизерник, да не работя, да не изкарвам пари, да не мога да си покривам разходите и да отида в една друга сфера и да крада. Това ли искат те, или да се боря да работя? Всичките обществени поръчки, които са обявени в Община Ботевград, всеки има достъп до тях. Аз нямам угризения на съвестта, че печеля обществени поръчки. Участвам в процедури и печеля обществени поръчки”, обясни Марин Захариев пред bTV. Той призна, че по-големият дял от оборота на фирмата му са от бензиностанцията му, от която през последната година е снабдявал и Общината.

Възползва ли се кметът на Ботевград от позицията си за да облагодетелства себе си и своите приближени? И може ли човекът, който управлява града от 12 години, да докаже произхода на материалните придобивки на семейството му?

„Кметът Георги Георгиев строи хотелски комплекс. Сега формално строежът се извършва от дъщеря му, която е студентка трети курс и до момента не е известно да е имала трудов стаж. Момичето е 22-23 годишно. И се набива едно несъответствие между официално получаваните от него доходи и инвестициите, които той влага в този хотелски комплекс”, подчерта общинският съветник Гавалюгов.

„Ще кажа това, което съм казал в полицията, което е документирано - в този обект са вложени до момента 170 000 лв., които моето семейство е изтеглило в четири банкови заема. И в момента даже изплащаме, има даже още една сетриозна сума”, обясни Георги Георгиев.  

Освен че семейството на кмета прави мащабна инвестиция, общината също инвестира сериозни средства за подобряване на инфраструктурата около комплекса. До входа на хотела е построен асфалтиран общински път.

„Общината влага средства за изграждане на този път, който обслужва само имота на кмета Георги Георгиев”, посочи Гавалюгов.

Освен път, за сметка на общината срещу 50 000 лв. е изграден и трафопост. Според общинския съветник трафопостът има един единствен абонат. „Община Ботевград е изградила трафопост, който е само за нуждите на кмета Георги Георгиев. Проверка на място показва, че към днешна дата към въпросния трафопост има вързан един единствен абонат - и това е имението на кмета Георги Георгиев”, подчерта общинският съветник.

„Ми той не е изграден на мой терен, не е изграден в моя двор, той е изграден в средата на полето”, отговори Георгиев.

Трафопостът, който струва 50 000 лв. на данъкоплатците е само на метри от имението на кмета. „Сега понеже, пак ви казвам, идват избори и опозицията я тресе, дали отново този кмет ще се кандидатира. Като дойде месец септември, ще го кажа”, закани се Георги Георгиев.