Димитровград тази година чества 70 години от създаването си.  Известен като "бригадирския град", той и до днес не само не се срамува, а дори се гордее със социалистическото си минало. Общината в града откри и специален ретро апартамент, в който всички вещи са на повече от половин век.

През 1947 година  влакът спира на поляна край река Марица, а с него хиляди бригадири идват, за да строят новия град - Димитровград . Сред тях е и едно 18-годишно момиче, което вече е ветеран от войната. „Тук беше поляна… Едно притихнало селце Раковски, което очакваше такива като мен”, спомня си Мария Тотева.

Снимка: bTV

70 години по-късно с нея влизаме в едно от първите жилища, построено с безплатния труд  на ентусиасти като нея, дошли от цяла България: „Слагам дланта си върху стената, чувствам топлината на дланите на тези 50 хиляди младежи, които безплатно дадоха труда си”.

За 89-годишната жена, всяка стара вещ тук е любов.  И спомен за първия и дом в новия град, където ражда трите си деца.

Вещите, дарени от димитровградчани, са на повече от половин век, но продължават да са в изправност. Идеята на община Димитровград е ретро апартаментът след време да може да се отдава под наем.