Открит бе обходния път на Враца. Инвестицията от 17 млн. лв. се очаква да облекчи трафика за „Дунав мост” 2, който досега минаваше през града. С пускането на отсечката потокът от камиони, които минават през града, се пренасочва изцяло през околовръстното трасе.

За местните шофьори отприщването на тапата е истинско облекчение. „Добре, че го има, тия тирове, като минат, разбиват града, ние си разбихме колите, знаете ли, че тая година, трети път правя тампони на кола”, възмутен е шофьорът Емилиян Костов.

„Много от хората, които пътуват по тая дестинация, Враца-Монтана-Видин, им е много удобен този път”, допълни Ивайло Янков.

Трасето е с дължина седем километра и освен че спестява време и нерви, носи облекчение за хората от града. „Прахът и най-вече трафикът няма да го има, децата ни са малки, ще е много по-удобно”, коментира Петя Илиева.

По протежение на трасето са изградени три кръстовища и жп прелез. Монтирани са отводнителни канавки, вече са поставени и табелите. Единствената къща в непосредствена близост е укрепена с бетонна подпорна стена и камъни, но притесненията на собственичката продължават. „Аз се радвам, защото пътят е нещо хубаво, но това положение остава, земята продължава да се свлича”, посочи обаче Мария Нинова.

Пътят е част от общоевропейския коридор номер 4, който свързва Западна Европа с Гърция и Турция.