След години в разруха, държавата ще възстановява ски-влек "Заека" на Витоша. През януари започва реконструкция и съоръжението трябва да заработи отново.

„Заека” е един от най-старите лифтове в планината, като по-късно е преработен като влек. Последно е използван за обучение на деца преди 8 години. По думите на спортния министър Красен Кралев, преди 8 години буря е изтръгнала последните 4 стълба. Голяма част от съоръжението днес е в ръжда.

„Не се обработват, а и не само тази част на „Заека”, а и на другите влекове – на „Спас” и на „Боби”, и, както си говорим с колегите, цялата Стена подивява след като не се обработва. Заплаха представлява дотолкова, когато въжето е на земята, оня ден едни приятели са се организирали и сами са го вдигнали. На „Спас”, на другия влек, е на земята и това се неглижира”, коментира планинският спасител Асен Ангелов.

Снимка: Ладислав Цветков

Докато снимаме, служители на спортното министерство идват да обезопасят съоръжението. През януари, по премиерска заповед, започва възстановяването му. Според ски учителя Йордан Рангелов на мястото на стария влек трябва да се построи нов с по-голям капацитет.

„Напълно неразбираемо е как, където има такива съоръжения да не се поддържат. Погледнете не само „Заека”, погледнете и „Копитото” (занемарен още от 90-те, въпреки изразени преди няколко години намерения на концесионера да го възстанови – б.р.) и други лифтове”, коментира екоактивистът Андрей Ковачев.

Все още не е ясно нито кой ще стопанисва влека, нито колко ще струва ремонтът и дали изместването на трасето няма да забави пускането му.