Предложенията за нови правила за прием в първи клас в София предизвикаха отново напрежение сред родители. Тази година водещ е принципът на уседналост.

В квартал Витоша, където бъдещата първокласничка София живее, има детска градина, но нито едно училище. Майка й следи отблизо промените в правилата за кандидатстване.

Миналата година София попадала в 107-мо училище в административния район Лозенец, където живеят. Сега домът им е определен към 11-то училище в Дианабад. Майката настоява дъщеря й да учи в район Лозенец, където плащат данъци.

Друг проблем е, че семейството не отговаря на изискването за поне 3 години уседналост за максимален брой точки.

Искам да успокоим родителите, броят на местата в столичните училища е много, много по-голям от броя на децата, които кандидатстват, заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Майката на София обаче се надява, че свободните места не са в крайните квартали.

В най-желаните училищата получават и сигнали за риск от разделяне на братче и сестриче - когато каката или баткото са приети по старото райониране, а по новото домът на по-малкото дете не попада в територията на същото учебно заведение.

Такива са и голяма част от десетките предложения, публикувани на сайта на общината. От Московска обещават да дадат предимство. Общественото обсъждане продължава.