Областният управител на Варна Тодор Йотов подготвя водно-спасителната дейност на обявените за неохраняеми плажове в региона. Това стана ясно от срещата на министъра на туризма Стела Балтова с областния управител, съобщиха от Министерството на туризма.

Тодор Йотов обясни, че вече са получили предложения от самите общини за плажовете, които е важно да бъдат обезопасени през предстоящия летен сезон.

„За мен е първостепенна задача да има повече охраняеми плажове с цел гарантиране на сигурността на туристите”, посочи министър Балтова.

Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април 2017 г. трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водно-спасителна дейност през летния сезон на неохраняемите морски плажове.

Над 100 са ивиците без стопани към момента, като за 7 от най-посещаваните плажове по Черноморието се водят съдебни дела. Според хотелиери, при силния сезон, който се очаква това лято, решението големи плажове да бъдат оставени неохраняеми, е необмислено и крие рискове. Става въпрос за плажове в Бургас, Поморие, Несебър.