За поредна година с най-висок минимален бал се влиза в Първа немска гимназия - 34.502 от 36 максимален бал.

Следват Софийската математическа гимназия с минимален бал 34.332 и 73 СОУ с 33.900. Това съобщи началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева, цитирана от БНР.

Сред отделните паралелки, най-висока оценка за влизане се е изисквала за паралелката в Софийската математическа гимназия "Природоматематически профил с немски език". В СМГ е избрала да учи и седмокласничката с най-висок бал в София – Нина Дилова.

Най-желана - от близо 2 хиляди ученици, е паралелката в Испанската гимназия с испански и английски език. Повече от 1800 деца са кандидатствали за паралелка във Втора английска гимназия с английски и немски език.

От години Немската и Испанската се позлват с добро име заради високото качество на преподаването и големия процент ученици, които след това продължават образованието си в елитни чуждестранни университети. СМГ пък е една от "люлките" на златните български математически отбори.

Втора английска езикова гимназия традиционно държи високо ниво, като допълнителен бонус при нея е, че е единственото столично училище, което се помещава в нова сграда. Нейните абитуриенти тази година дариха парите за тоалетите си в полза на "пеперудените деца".

73 СОУ прогресира през последните години и днес е в челото на столичните гимназии. Негов директор беше сегашният кмет на София Йорданка Фандъкова.

От професионалните училища най-предпочетена е паралелката "Икономика и мениджмънт с английски език" във Финансово-стопанската гимназия, следвана от "Банково дело и английски език" в Търговско-банковата.

401 ученици не са приети, но ще могат да участват във второто класиране. Свободните места са 147.

Ученикът с най-голям брой желания има 138, но е класиран чак по 66-о.

Приетите деца трябва да се запишат в училище до 1 юли включително.