Учители от кърджалийското село Глухар заключиха училището и не допуснаха бившия си директор, възстановен от съда на работа. Стигна се и до намесата на полицията, а по-късно министърът на образованието привика двете страни в спора на среща в кабинета си.

Първият работен ден на Ширин Хайрула като директор след връщането й на работа от съда започна на двора на училището.

„По време на нейното управление ние бяхме на заплати 60% за няколко месеца. Тя остави дълг на училището 12 000 лева,” заяви учителката Златка Вълкова.

„Мисля че е минала през целия спектър на наказанията, тъй като напрежението там беше доста голямо, доста месеци,” обясни началникът на РИО на МОН Гроздан Колев.

Вместо да потърси диалог с подчинените си, директорката заплаши със съд всички и повика полиция. „Вие просто нямате право да ме снимате в момента. Не чрез медии, не по този начин,” заяви тя пред камерите.

Пристигналите полицаи не успяха да убедят протестиращите да отворят училището. В решаване на спора се включи и просветният министър. На среща в София с протестиращите тя подчерта, че те трябва да се съобразят с решението на съда за възстановяване на директорката на поста й.

„Решихме директорът да подаде ръка и да назначи новия, бившия директор вече като учител, така че той да не остане без работа и нито един от учителите, които са се жалвали, да не бъдат уволнени,” обясни проф. Анелия Клисарова.

Представители на министерството ще присъстват на педагогическите съвети в училището в село Глухар, за да е сигурно, че няма да има реваншизъм.